Sushi

Potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym (jap. 酢? su) oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych:

  • owoców morza, 
  • wodorostów nori, 
  • kawałków ryb, 
  • warzyw, 
  • grzybów,
  • jajek
  • Nigiri

    Składają się z niewielkiej, owalnie uformowanej porcji ryżu z kawałkiem ryby lub krewetki na wierzchu. Pomiędzy ryżem a rybą znajduje się niewielka ilość ostrego wasabi. Nigirisushi po zamoczeniu w sosie sojowym, z dodatkiem wasabi lub bez, powinien być zjedzony jednym kęsem. Najbardziej tradycyjna forma sushi.

  • Hosomaki

    To rodzaj sushi, w którym ryż i pokrojone w wąskie paski kawałki surowych ryb i warzyw zawijane są w płat nori tworząc cienkie rolki o średnicy 2-3 cm, które krojone są w drobne kawałki - kęsy.

  • California maki

    Rodzaj "odwrotnego" zawinięcia składników, w środku nori, na wierzchu ryż i dodatki

  • California grill

    Rodzaj "odwrotnego" zawinięcia składników, w środku nori, na wierzchu ryż i dodatki

    Różnica w tym, że ryby są grilowane

  • Futomaki

    Nazwa pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego: gruby, tłusty

    są to grube rolki z minimum 4 składnikami.

  • Futomaki pieczone

    Nazwa pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego: gruby, tłusty

    są to grube rolki z grilowanymi składnikami.

  • Tamago maki

    Sushi zawijane w omlet (omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, wina mirin, sosu sojowego i cukru)

  • Gunkan

    Gunkan czyli "okręt" (po japońsku)

    rodzaj "łódeczki" z ryżu, opasanej paskiem nori i wypełnionej smacznym nadzieniem.

Sortuj wg:||